Αρχική

Διακήρυξη

Εγγραφή

Μέλη

 

 ΚΥΠΡΟΣ - ΣΧΕΔΙΑ ΑΝΑΝ

ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ | ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΚΛΗΡΙΔΗΣ | ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΑΡΣΕΝΗ

 

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

 

Πάγκαλος - Συνεδρίαση Κ.Ε. και Κ.Ο. 29-11-2002

Σημεία του λόγου του:

Ταυτόχρονα έχουν εξαπολυθεί εναντίον του ελληνικού λαού από κάθε είδους κέντρα και από κάθε είδους ανθρώπους, δυο πρωτοφανείς εκστρατείες. Και αυτές οι εκστρατείες βεβαίως εξάγονται και στην Κύπρο.

 

Φίλες και φίλοι, για το σχέδιο αυτό είχα σκοπό να ρωτήσω τον Πρόεδρο, αν ήταν εν γνώσει της Ελληνικής Κυβέρνησης όλη αυτή η διαδικασία. Γιατί εάν δεν ήταν εν γνώσει, δημιουργείται ένα πρόβλημα, πως κρατηθήκαμε απ' έξω από τη διαδικασία. Έσπευσε ο Πρόεδρος να λύσει το θέμα αυτό, γιατί είπε χτες ότι δεν ήταν έκπληξη το σχέδιο, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δηλαδή, το γνώριζε.

 

Αυτή η θέση που είναι μια θέση θαρραλέα και ειλικρινής, δημιουργεί βεβαίως τα προβλήματά της. Γνώριζε το περιεχόμενο του σχεδίου αυτού ως, έχει η Ελληνική Κυβέρνηση η οποία -κατά τις δηλώσεις της ίδιας της Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού- πρέπει σκληρά να διαπραγματευτεί για να ανατρέψει βασικές παραμέτρους του σχεδίου τώρα, στο πλευρό της Κυπριακής Κυβέρνησης; Αν το γνώριζε, γιατί δεν έσπευσε να διαπραγματευτεί πριν ανακοινωθεί το σχέδιο; Ή η διαπραγμάτευση απέβη εντελώς ατελέσφορη για την ελληνική πλευρά και έκαναν οι άλλοι ό,τι ήθελαν;

 

Υπάρχει η άποψη που αφορά το βέτο στα πλαίσια της εκτελεστικής εξουσίας. Είναι αδιανόητο.

 

...δικτατορία των εποίκων επί του συνόλου του κυπριακού λαού.

 

Γιατί εσαεί δεν θα μπορούν οι Ελληνοκύπριοι να υπερβαίνουν τον πληθυσμό ορισμένων περιοχών, πέραν ενός ορισμένου ποσοστού. Αυτά δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτά.

 

Δεν υπάρχει πλέον αυτό το εισηγητικό έγγραφο του Γ.Γ. του ΟΗΕ; Δεν έχει πλέον καμία ισχύ; Καταργήθηκε;

 

Γιατί αυτό -αν θυμάμαι- έλεγε ότι αν δεν δεχτούν εντός 48 ωρών το κείμενο ως βάση διαπραγμάτευσης, τότε το έγγραφο αποσύρεται. Όμως τώρα το έγγραφο δεν αποσύρεται, ο Ντεκτάς δεν αποδέχεται συμμετέχων ως βάση της διαπραγμάτευσης το έγγραφο, ενώ εμείς το έχουμε αποδεχτεί.

 

έχει δίκιο ο Ζισκάρ Ντ' Εστέν , η Τουρκία θα διαλύσει την Ευρώπη

 

(εν. οι Αμερικανοί) πουλάνε το Κυπριακό με τη μορφή του σχεδίου Ανάν, προσπαθούν δηλαδή να βοηθήσουν τον τουρκικό στόχο που είναι η παρεμπόδιση της ένταξης της Κύπρου.

 

πρέπει σύντροφοι και συντρόφισσες οι φωνές που μπορούν να πουν αυτές τις αλήθειες να σηκωθούν μέσα σε αυτή την χώρα. Να σπάσει το ρεύμα αυτό ιδεών και απόψεων που προσπαθεί να αποβλακώσει, να τρομοκρατήσει, να εξουδετερώσει, να ταπεινώσει τον ελληνικό λαό, για να είναι πιο εύκολη η υποταγή, να είναι πιο εύκολη η παραδοχή των τετελεσμένων, των απαραδέκτων.

 

Άκουσα τον Πρόεδρο της Βουλής που είπε να μην εξάγουμε πατριωτισμό και συμφωνώ μαζί του. Αλλά δεν πρέπει να εξάγουμε και υποτέλεια. Δεν πρέπει να εξάγουμε και το αίσθημα της αυτοταπείνωσης

Επάνω

Αρσένης - Συνεδρίαση Κ.Ε. και Κ.Ο. 29-11-2002

Σημεία του λόγου του:

Σας υπενθυμίζω ότι ακρογωνιαίος λίθος της πολιτικής μας στο Κυπριακό, ήταν η αποσύνδεση της ένταξης της Κύπρου απ' τη διαδικασία της πολιτικής διευθέτησης του Κυπριακού. Η θέση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, αλλά έχει και συνέπειες για τη διπλωματική πολιτική που ακολουθούμε ή πρέπει να ακολουθήσουμε και τη θέση αυτή τη συνόψισε θαυμάσια ο ίδιος ο Πρόεδρος σε μια ομιλία του στη Βουλή το '99 και διαβάζω το σχετικό απόσπασμα:

"Τονίσαμε - είπε - ότι θα πρέπει να αποδεσμευτεί η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από την προηγούμενη επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Η Κύπρος δεν θα έπρεπε να είναι όμηρος, δέσμια των επιλογών της Τουρκίας ή της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η διασύνδεση της ένταξης και της επίλυσης του πολιτικού προβλήματος θα επιβάρυνε τις σχέσεις με την Τουρκία. Θα δημιουργούσε κινδύνους για τη διευρυνσιακή διαδικασία συνολικά και τελικά θα περιέπλεκε την ανεύρεση λύσης στο πρόβλημα".

 

Η κυβέρνηση τότε, μετά το Ελσίνκι, μας διαβεβαίωσε ότι το Ελσίνκι κατοχυρώνει αυτή τη θέση. Και σας υπενθυμίζω ότι τότε είχαμε προσχωρήσει σ' αυτή τη θέση, αφού είχαμε αξιολογήσει τις πιθανές αρνητικές συνέπειες, σε περίπτωση που θα προχωρούσε η ένταξη χωρίς την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

 

Άκουσα με έκπληξη τον Πρόεδρο να λέει ότι:

"Το σχέδιο λύσης του Κόφι Ανάν - και σας λεω τα λόγια του - δεν είναι ένα σχέδιο που ήρθε απροσδόκητα και απροειδοποίητα. Εμείς ωθήσαμε τις εξελίξεις προς την κατεύθυνση της εκδήλωσης συγκεκριμένων προτάσεων".

 

Οφείλω να πω ότι θεωρώ σοβαρό ολίσθημα, ότι, αφού υπήρχε προειδοποίηση, δεν κάναμε χρήση των πολλών δυνατοτήτων που είχαμε να αποτρέψουμε την κατάθεση του σχεδίου λύσης σε χρόνο που εκ των πραγμάτων αποσταθεροποιεί την ομαλή πορεία της ένταξης και ακυρώνει την απόφαση Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ελσίνκι.

 

Ας μην εθελοτυφλούμε. Ας αναγνωρίσουμε τις σκοπιμότητες που οδήγησαν στην κίνηση Ανάν: να εμποδιστεί η ένταξη της Κύπρου και αν αυτό δεν είναι δυνατόν, αν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε να ενταχθεί η Κύπρος ως ένα μόρφωμα, ουσιαστικά ως ένα προτεκτοράτο, όπου ένα σημαντικό μέρος της κηδεμονίας περιέρχεται σε δυνάμεις έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Το πρόβλημα με το σχέδιο-λύση, είναι ότι δεν μπορεί, ως έχει, να αποτελέσει πλαίσιο διαπραγματεύσεων για λύση. Στο σχέδιο αυτό δεν μπορούμε να εξετάζουμε τα συν και πλην των επιμέρους προτάσεων, γιατί η βασική του προσέγγιση, η βασική του φιλοσοφία, ο πυρήνας της πρότασής του, είναι όλα λανθασμένα.

 

Καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία. Την αντικαθιστά με μια χαλαρή ένωση δύο κυρίαρχων κρατών, θεσμοθετώντας έτσι τη διχοτόμηση. Η συμβίωση των δύο κυρίαρχων κρατών στο πλαίσιο ενός αδύνατου "κοινού" κράτους, δεν συντελείται με βάση την δημοκρατική αρχή και η δυνατότητα προβολής του βέτο σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων, θα οδηγεί σε καθημερινά αδιέξοδα τα οποία θα επιλύει ένα ανώτατο δικαστήριο, στο οποίο οι Ελληνοκύπριοι, τρεις, θα είναι μειονότητα, τρεις Τούρκοι και τρεις ξένοι.

 

Οι ελευθερίες της μετακίνησης, εγκατάστασης και ιδιοκτησίας δεν αναγνωρίζονται ή περιορίζονται δραστικά, όπως δραστικά περιορίζεται και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η επιστροφή των εποίκων δεν αντιμετωπίζεται. Η Κύπρος αφοπλίζεται και δεν συμμετέχει όμως στην Ευρω-άμυνα, αλλά τουρκικά στρατεύματα μέχρι και 10.000 στρατιώτες παραμένουν με δικαίωμα παρέμβασης.

 

...και όσον αφορά τον πολιτικό διάλογο: ο πολιτικός διάλογος βεβαίως θα συνεχιστεί. Θα συνεχιστεί μέσα σε ένα καλύτερο κλίμα, μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα αναζητηθεί εκεί λύση που θα είναι αντάξια ενός κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα αναζητηθεί μία λύση όπου η λειτουργικότητα του κράτους αυτού θα είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

 

Γι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία τι θα πουν τα συμπεράσματα της Κορυφής στην Κοπεγχάγη. Φυσικά εξετάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις, η Σύνοδος Κορυφής θα αναφερθεί και στο πολιτικό ζήτημα και στην πρωτοβουλία του Κόφι Ανάν. Εκεί πρέπει να είμαστε κάθετοι και αποφασιστικοί.

 

Μπορεί η Σύνοδος Κορυφής να αναφερθεί σε αυτό το ζήτημα και να φτάσει μέχρι και σε μία παραίνεση να συνεχισθεί ο διάλογος με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Αλλά δεν μπορεί και πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό, πρώτον, να αναγνωρίσει την πρόταση Κόφι Ανάν ως βάση της λύσης, ούτε να της στείλει την πρόταση Κόφι Ανάν στο παράρτημα των συμπερασμάτων της Κορυφής. Ούτε θα πρέπει, ούτε μπορεί στα συμπεράσματα της Κορυφής να δεχθούμε και μία ημερομηνία λήξης των διαπραγματεύσεων για την πολιτική συμφωνία που συνδέει άμεσα ή έμμεσα την κύρωση της εισδοχής της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την πολιτική λύση. Γιατί σε τέτοια περίπτωση ουσιαστικά βάζουμε την Κύπρο υπό την αίρεση αποδοχής ενός σχεδίου που είπαμε ότι καταρχήν δεν είναι αποδεκτό και δεν είναι συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανόνες

Επάνω

 

 

 

ΟΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΚΛΗΡΙΔΗΣ

σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ

_____________________________________________________________________________

Οι αλλαγές αφορούν επτά κύριους τομείς:

Την εναρμόνιση προνοιών του σχεδίου Ανάν με το κοινοτικό κεκτημένο, επικαλούμενος σύμφωνα με πληροφορίες και γνωμοδοτήσεις αξιωματούχων της Κομισιόν.

Το θέμα των εποίκων και της ιθαγένειας.

Τη διαφοροποίηση της πρόνοιας για εκ περιτροπής προεδρία και μείωση της χρονικής διάρκειας από 3 χρόνια σε 6 μήνες.

Αύξηση της θητείας του Προέδρου από 6 μήνες σε 1 χρόνο τουλάχιστον, αλλά και η αποτελεσματική εκπροσώπηση στα κοινοτικά όργανα. Ζητά επίσης την σύσταση του προεδρικού συμβουλίου από 6 ε/κ και 3 τ/κ .

Τη μείωση των μεταβατικών διατάξεων για τη λειτουργία του κράτους που θα προκύψει και κυρίως του χρόνου επιστροφής των προσφύγων.

Την μείωση του αριθμού των στρατευμάτων Ελλάδας και Τουρκίας που θα παραμείνουν μετά τη συμφωνία, απο 10.000 που προβλέπεται σε 2.000 στρατιώτες με τάση προς μείωση.

Στο εδαφικό, ζητούνται αναπροσαρμογές ώστε να επιστρέψουν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση 100.000 πρόσφυγες αντί 85.000 που προτείνει ο Ανάν. Συνδυάζοντας τους 2 χάρτες υποστηρίζει την επιστροφή των χωριών Πυργά, Λιμνιά, Πραστειό και χωριών της Καρπασίας, εντάσσει στο εδαφικό και τον παλαιό δρόμο Αμμοχώστου-Λάρνακας και κάνει αναπροσαρμογές στην περιοχή του Αγίου Δομετίου στη Λευκωσία. Επίσης, ο πρόεδρος Κληρίδης προτείνει την δημιουργία θύλακα στην περιοχή Κυθρέας.

Υποστηρίζει επίσης τον διορισμό των 3 ξένων δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο από την Ε.Ε.

Επάνω

 

ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Ο αναθεωρημένος χάρτης ΑΝΑΝ

 

Τα χωριά που επιστρέφονται

Με βάση αυτό το χάρτη που δημοσίευσε η εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ της Κύπρου, προτείνεται η απόδοση υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση 49 δήμων, χωριών και περιοχών.

Αναλυτικά: Αμμόχωστος και Βαρώσια, Δερύνεια (μέρος), Λευκωσία (μέρος ουδέτερης ζώνης), Άγιος Νικόλαος Λευκωσίας, Άγιος Γεώργιος Λεύκας, Βαρίσια, Πυρόι, Μαρκό, Τύμπου, Μια Μηλιά, Γερόλακκος, Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας, Δύο Ποταμοί, Μόρφου και Χρυσηλιού, Πάνω Ζώδια, Κάτω Ζώδια, Πραστειό Λευκωσίας, Νικήτας, Καλό Χωριό Καπούτι, Αυλώνα, Κατωκοπιά, Αργάκι, Μάσσαρι, Φιλιά, Κυρά, Πέτρα, Γαληνή, Λουτρός, Άγιος Ερμόλαος, Σύσκληπος, Κοντεμένος, Ασώματος Κερύνειας, Καρπάσια, Μύρτου, Κορμακίτης, Αγριδάκι, Λάρνακας Λαπήθου, Άχνα, Μακράσυκα, Καλοψίδα, Αχερίτου, Κοντέα, Λύση, Βατυλή, Άσσια, Μελάναργα, Γιαλούσα και Αγία Τριάδα, Ριζοκάρπασο και Απόστολος Ανδρέας. Και με το νέο χάρτη το ποσοστό εδάφους που επιστρέφεται στην ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει το ίδιο αλλά, ο χάρτης Β' διαφοροποιείται τώρα ως εξής: Δίδεται στην τουρκοκυπριακή πλευρά το χωριό Άγιος Ιωάννης Σελέμανι στην περιοχή Τηλλυρίας. Στην ελληνοκυπριακή πλευρά επιστρέφονται περισσότερες γειτονιές στο Βαρώσι (ευθυγραμμίζεται η γραμμή από το λιμάνι μέχρι το χωριό Άγιος Νικόλαος) και στον Άγιο Δομέτιο (νεκρή ζώνη).

Tι προβλέπει το νέο σχέδιο

Ο Γ.Γ. ζητεί από τους Γλαύκο Kληρίδη και Pαούφ Nτενκτάς να υπογράψουν πριν από τη Σύνοδο Kορυφής της Kοπεγχάγης. Tο νέο σχέδιο δίνει τη δυνατότητα στις δύο πλευρές να συμφωνήσουν από κοινού στην αλλαγή του Συντάγματος του νέου κυπριακού κράτους μετά 25 χρόνια. Kατά τα άλλα, επέρχονται οι εξής αλλαγές:

EΔAΦIKO

Στο εδαφικό το νέο σχέδιο αφήνει την περιοχή της Kαρπασίας (όπως και το προηγούμενο) στην ελληνοκυπριακή πλευρά, γεγονός που έχει ιδιαίτερη στρατηγική αλλά και σημειολογική αξία για τους Eλληνοκυπρίους. Σημαντική για τα ελληνικά συμφέροντα είναι η νέα διάταξη η οποία επιβάλλει την άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα εδάφη που πρόκειται τελικώς να επιστραφούν και την αντικατάστασή τους από διεθνή ειρηνευτική δύναμη.

 

METABATIKEΣ ΠEPIOΔOI

Στο σημείο αυτό το νέο σχέδιο δίνει από κάτι και στις δύο πλευρές. Oι Tουρκοκύπριοι, για παράδειγμα, "κέρδισαν" διάταξη σύμφωνα με την οποία "κατά την πρώτη τετραετία της εφαρμογής της συμφωνίας, ένα από τα συστατικά κράτη μπορεί να επιβάλει μορατόριουμ στην εγκατάσταση ατόμων που δεν έχουν την εσωτερική υπηκοότητα του εν λόγω κράτους".

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η τουρκοκυπριακή διοίκηση μπορεί να απαγορεύσει σε Eλληνοκυπρίους να εγκατασταθούν στη δική της περιοχή για τέσσερα χρόνια. Oι υπόλοιποι περιορισμοί-οροφές στον αριθμό των προσφύγων που μπορούν να επιστρέψουν σε κάθε πλευρά ισχύουν μετά την παρέλευση της τετραετίας.

H κρίσιμη μεταβατική περίοδος των τριών ετών κατά την οποία θα υπάρξει συμπροεδρία των δύο κοινοτήτων μειώθηκε κατά μισό χρόνο, γεγονός που ικανοποιεί την ελληνοκυπριακή πλευρά. Eπίσης προβλέπεται η δυνατότητα εκλογής νέων ηγετών που θα εκπροσωπήσουν την κάθε μια κοινότητα στη συμπροεδρία.

Mετά τα πρώτα δυόμισι χρόνια, κατά τη δεύτερη μεταβατική περίοδο διάρκειας τριάμισι ετών, οι εκπρόσωποι των δύο κοινοτήτων θα εναλλάσσονται στις θέσεις του προέδρου και αντιπροέδρου κάθε επτά μήνες.

ΣTPATEYMATA

Tο νέο σχέδιο προβλέπει ότι η Eλλάδα και η Tουρκία μπορούν να διατηρούν από 2.500 ως 7.500 στρατιώτες έκαστη στην Kύπρο, αλλά πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους στον ακριβή αριθμό πριν από την υπογραφή της συμφωνίας. Eπίσης προστίθεται μία νέα διάταξη που προβλέπει ότι, "για να υπάρξει χρήση κυπριακού εδάφους για διεθνείς στρατιωτικές επιχειρήσεις", χρειάζεται είτε η έγκριση της Eλλάδας και της Tουρκίας είτε και των δύο συστατικών κρατών.

ANΩTATO ΔIKAΣTHPIO

Tο Aνώτατο Δικαστήριο αρχίζει τη λειτουργία αμέσως μόλις υπογραφεί η συμφωνία και όχι μετά την εκπνοή της πρώτης μεταβατικής περιόδου, όπως προβλεπόταν στην προηγούμενη εκδοχή του σχεδίου Aνάν. Σημειώνεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα έχει τρεις Έλληνες της Κύπρου, τρεις της κατοχικής πλευράς (Τούρκους) και τρεις άλλους ξένους (;). Όλοι αυτοί θα λύνουν τις διαφορές των δύο "συστατικών κρατών" με δεδομένη τη μειοψηφία της κυρίαρχης ελληνοκυπριακής πλευράς!..

AΠOZHMIΩΣEIΣ

Tο νέο σχέδιο δίνει το δικαίωμα σε πρόσφυγες να διεκδικήσουν αποζημιώσεις, οι οποίες θα βασίζονται στις σημερινές αξίες των περιουσιών τους και όχι στις εκτιμήσεις της αξίας τους το 1974 συν τον πληθωρισμό, όπως ανέφερε το πρώτο σχέδιο.

METAKINHΣEIΣ ΠΛHΘYΣMΩN

Tο ποσοστό των Eλληνοκυπρίων που θα εγκατασταθεί τελικά μετά 15 χρόνια από την εφαρμογή της συμφωνίας στον τουρκοκυπριακό τομέα δεν θα μπορεί ποτέ να ξεπεράσει το 28% και το αντίστροφο. Tο εν λόγω ποσοστό ήταν στην προηγούμενη εκδοχή 33% !..

EΠOIKOI

Tο νέο σχέδιο δίνει το δικαίωμα στην τουρκοκυπριακή πλευρά να διατηρήσει 33.000 εποίκους συν όσους έχουν νυμφευθεί με Tουρκοκύπριους (-ες) που έχουν ήδη κυπριακή υπηκοότητα. Mε βάση τους υπολογισμούς των ελληνοκυπριακών αρχών, ο συνολικός αριθμός των εποίκων στους οποίους θα επιτραπεί η παραμονή δεν θα ξεπερνά τους 50.000. Προβλέπεται εξάλλου αποζημίωση για τη μετεγκατάσταση όσων εποίκων θα αναγκασθούν να εγκαταλείψουν την Kύπρο, η οποία μάλιστα δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη των 10.000 ευρώ για κάθε οικογένεια.

 

Μαρκίδης για το αναθεωρημένο σχέδιο

Ο Αλέκος Μαρκίδης δεν ήταν σε δηλώσεις του σε θέση να αναφερθεί στον ακριβή αριθμό των εποίκων που θα φύγουν οριστικά μετά τη λύση. "Όπως είναι οι αριθμοί αυτή τη στιγμή, πιστεύω ότι ο αριθμός αυτών που θα μείνουν είναι κάτω από 50.000. Το λεω καλόπιστα διότι ακόμα δεν έχουμε συμπληρώσει μελέτες, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν γύρω στις 60.000 - 65.000 που θα φύγουν. Γι' αυτό, αυτή η διευθέτηση είναι πρώτη φορά που γίνεται στα πλαίσια προτάσεων για τη λύση του κυπριακού προβλήματος".

Στη δεύτερη περίοδο από τα τέσσερα έως τα 8 χρόνια, όπου θα υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής έως και 8% επί του συνολικού πληθυσμού του κάθε συστατικού κρατιδίου. "Για παράδειγμα να πούμε για μία πόλη όπως ήταν η Κερύνεια, η οποία είχε 4.500 κατοίκους. 8% σημαίνει 80 ανά χίλιους, αυτό σημαίνει 350 μετά την παρέλευση 4 ετών".

Στην τρίτη περίοδο καθορίζεται από 8 έως 15 χρόνια και θα μπορέσει να επιστρέψει ποσοστό 18% των προσφύγων, ενώ μετά τα 15 χρόνια που είναι και η τέταρτη περίοδος, όπως εξήγησε και ο κ. Μαρκίδης, το ποσοστό αυτό θα φθάσει στο μέγιστο που στο αναθεωρημένο σχέδιο καθορίζεται στο 28%.

"Το 28% δεν αφορά τον πληθυσμό συγκεκριμένης πόλεως ή αφορά την συγκεκριμένη κοινότητα, αλλά το σύνολο του πληθυσμού της τουρκοκυπριακής ομόσπονδης πολιτείας. Άρα πέστε ότι αν στην τουρκοκυπριακή ομόσπονδη πολιτεία ο πληθυσμός που μένει θα είναι 150.000 άτομα τότε μιλούμε για 42.000 σύνολο προσφύγων στο 15ο έτος".

 Επάνω